Weź udział w międzynarodowych targach - spożywcze SIAL Canada oraz China International Beauty Expo w Szanghaju w ramach projektu Pomorski Broker Eksportowy

Agencja Rozwoju Pomorza w ramach unijnego projektu, Pomorski Broker Eksportowy zaprasza  firmy głównie z sektora MSP do udziału w międzynarodowych targach: 2-4 maja w Targach Żywności - SIAL Canada w Montrealu a 19-21 maja w China International Beauty Expo  w Szanghaju.

Zainteresowani udziałem przedsiębiorcy  będą mogli zaprezentować swoją  ofertę na wspólnym stoisku Województwa Pomorskiego organizowanym w ramach projektu Pomorski Broker Eksportowy oraz skorzystać z dofinansowania,  nawet do 85 % poniesionych kosztów za przelot, zakwaterowanie, ubezpieczenie oraz opłaty targowe.

SIAL Canada, 2-4 maj

(Salon International de l’alimentation), to wydarzenie, które już od lat 60’ gromadzi branżę spożywczą i gastronomiczną. Początkowo targi odbywały się tylko w Paryżu, obecnie organizowane są również w Brazylii, Zjednoczonych Emiratach Arabskich, Kanadzie i Chinach (w zeszłym roku pomorscy przedsiębiorcy uczestniczyli w chińskiej edycji targów SIAL). Targi w Montréalu odwiedza około 18 500 osób z 60 krajów, średnio na jednym stoisku można nawiązać 350 nowych kontaktów. W trakcie SIAL prezentowane są zarówno sprzęty jak i nowe technologie związane z żywnością i jej przetwarzaniem, a także szeroki zakres produktów spożywczych począwszy od bio, aż po digital food.

China International Beauty Expo, 19-21 maj

CIBE Shanghai to jedne z największych i najbardziej prestiżowych targów kosmetycznych w Chinach. Podczas ostatniej edycji targów, zaprezentowało się 2500 wystawców z 26 krajów, których odwiedziło blisko 500 tysięcy osób, z czego 60% to Chińczycy. Kategorie wystawiennicze dzielą się na Professional Beauty, czyli m.in. produkty do salonów piękności lub SPA, kosmetologii medycznej, produktów do włosów i paznokci. Następnie na kosmetyki ogólne, czyli do pielęgnacji skóry, perfumy, akcesoria do make-upu, produkty dla mężczyzn i dzieci, a także chemia używana w gospodarstwach domowych. Ostatnia kategorią są opakowania i surowce.

Dlaczego zachęcamy MSP do eksportu do Chin i Kanady?

Wybór targów dokonywany jest na podstawie zgłaszanego zapotrzebowania przez firmy biorące udział w Pomorskim Brokerze Eksportowym, a także na podstawie analiz ekonomicznych branż i krajów,  które mogą być perspektywicznymi rynkami dla działalności eksportowej firm z sektora MSP. Według najnowszego  raportu Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu (PAIH) w ostatnich 5 latach import kosmetyków do Chin wzrósł blisko o 200% dlatego udział w tych targach jest szansą  na nawiązanie relacji handlowych z rynkami Azji oraz Pacyfiku.  Natomiast wyjazd do Kanady podyktowany jest m.in. niedawno podpisaną umową gospodarczo-handlową między Unią Europejską a Kanadą (CETA), która znosi większość ceł we wzajemnym obrocie i wymianie usług co znacząco ułatwi współpracę międzynarodową.

Informacje o aktualnych naborach pod poniższym linkiem:

Kontakt:  Anna Jafra, e-mail: anna.jafra@arp.gda.pl, tel. 58 32 33 235

O projekcie „Pomorski Broker Eksportowy. Kompleksowy system wspierania eksportu w województwie pomorskim”
Pomorski Broker Eksportowy ułatwi firmom z sektora MSP rozwój działalności na rynkach międzynarodowych. To pierwszy regionalny kompleksowy system wspierający działalność  pomorskich przedsiębiorców za granicą. Kierowany jest zarówno do firm, które jeszcze nie podejmowały działań eksportowych a mają potencjał, jak również do prowadzących działalność na rynkach zagranicznych.  Wśród konkretnych korzyści dla firm, jakie mogą osiągnąć w wyniku udziału w projekcie warto wymienić m.in. pozyskanie wiedzy dot. kwestii prawnych, celnych, podatkowych, marketingowych czy informacji o potencjalnych kooperantach zagranicznych. Przedsiębiorcy będą mogli otrzymać dotację na udział w targach, misjach gospodarczych i innych wydarzeniach o charakterze biznesowym, skorzystać z pośrednictwa na rynkach zagranicznych, nawiązać współpracę z zagranicznymi kontrahentami i innymi firmami z regionu.

• data: 2018-02-26