Software dla lotnictwa: specjalność Pomorza

W przyszłym roku minie 90 lat od spektakularnego zwycięstwa polskich bohaterów przestworzy Franciszka Żwirki i Stanisława Wigury podczas Międzynarodowych Zawodów Samolotów Turystycznych Challenge w 1932 r., dokonanego przy wykorzystaniu samolotu rodzimej produkcji.  Doświadczenia polskiego lotnictwa i przemysłu lotniczego zbierane przez pokolenia do dziś wydają  owoce. Pomorskie na naszych oczach staje się częścią tej historii.

Branża lotnicza zagościła w Pomorskim

W listopadzie 2019 roku powstał Aviation Hub Pomerania (http://www.aviationhubpomerania.com). To pomorska inicjatywa zrzeszająca firmy związane z lotnictwem wspierana przez Invest in Pomerania.  Partnerami projektu są Boeing, Lufthansa Systems Poland, Smart4Aviation, Cyclad, Port Lotniczy Gdańsk im. Lecha Wałęsy i InvestGDA. Inicjatywa Aviation Hub powstała jako odpowiedź na rozwijającą się w regionie branżę lotniczą. Obecnie firmy związane z branżą lotniczą  w województwie pomorskim zatrudniają około 1,5 tys. osób. Działające w regionie firmy nie budują kadłubów, nadwozi i silników samolotów, ale specjalizują się w tym co jest „mózgiem” współczesnego latania: oprogramowaniu. Celem Aviation Hub jest wsparcie rozwoju branży w regionie poprzez wzmacnianie współpracy pomiędzy firmami i zwiększanie świadomości o sektorze.

- Invest in Pomerania, samorządowa inicjatywa, koordynowana przez Agencję Rozwoju Pomorza, wzmacnia  potencjał gospodarczy województwa poprzez  pozyskiwanie inwestycji oraz promocję regionu. Trójmiasto od dwóch lat znajduje się na prestiżowej liście Global Tech Cities of the Future, jest też uznawane za jedną z 5 najlepszych lokalizacji do prowadzenia działalności w Polsce w zakresie dostarczania nowoczesnych rozwiązań technologicznych. Potwierdza to ogromy potencjał jakim dysponuje region dla szybkiego rozwoju branży lotniczej oraz innych branż. Stąd nasza inicjatywa powołania Aviation Hub.  - wyjaśnia Bartosz Wojtasiak, Project Manager, Invest in Pomerania.

Łączy nas latanie

Aviation Hub rozwija się, zaprasza firmy i instytucje związane z lotnictwem na Pomorzu do współpracy.

- Działając z sukcesem od 2 lat uznaliśmy, że inicjatywa stworzy firmom związanym z branżą  lotniczą dodatkowe możliwości rozwoju. Już widzimy efekty projektu: zwiększona współpraca i wymiana wiedzy, podniesienie świadomości i rozpoznawalności lokalnego sektora lotniczego w pomorskiem jak  również na poziomie  krajowym. Wśród wielu korzyści, Aviation Hub wpływa na rozwój ryku pracy oraz istotnie wzmacniania markę Pomorskiego wśród potencjalnych inwestorów. - dodaje Bartosz Wojtasiak.

Tworzenie silnej „społeczności lotniczej” pozwala czerpać z wymiany doświadczeń i podnosić poziom specjalizacji, stwarza dodatkowe możliwości zaangażowania się w rozwój produktów związanych z lotnictwem. Działanie w ramach Aviation Hub ułatwia współpracę pomiędzy uczestnikami branży lotniczej a specjalistami akademickimi w celu zwiększenia innowacyjności i integracji wdrażanych rozwiązań.

Dzielimy się wiedzą i doświadczeniem – zapraszamy na konferencję
Aviation Hub inicjuje dzielenie się wiedzą. Za nami m.in. webinaria „Lotnictwo i Nauka”, „Zarządzanie lotniskiem”, „Dyspozytor Lotniczy”. Obecnie organizowana jest już II edycja „Aviation Hub Conference”. Wydarzenie odbędzie się 23-24 listopada, w formule online. Dominującym wątkiem konferencji będą innowacyjność i zrównoważony rozwój. W programie zaproponowano  ważne i aktualne tematy, jak: „rozwiązania do planowania lotów”, „zintegrowane usługi dostawcze w zmieniającym się rynku”, „zrównoważone paliwo lotnicze” czy „outsourcing rozwoju a doradztwo technologiczne zorientowane na domenę”. Przewidziany jest również panel dyskusyjny - „Zarządzanie talentami w lotnictwie”, w którym wezmą udział Anna Łyczak-Czepukojc (Boeing), Anna Karwowska (Lufthansa Systems Poland), Sabina Weselak (Smart4Aviation), Małgorzata Trojan (Cyclad). Podczas konferencji będzie szansa na dyskusje, rozmowy, nawiązanie kontaktów. Wśród gości specjalnych znajdą się znany autor reportaży Jan Pelczar i mistrzyni świata w akrobacjach szybowcowych Patrycja Pacak. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.

Od wczoraj przez dziś do lotnictwa przyszłości
Początki latania na ziemiach polskich wiążą się już z rokiem 1784. Wtedy to profesorowie Jan Jaśkiewicz i Jan Śniadecki zorganizowali w Krakowie lot balonu, który trwał 30 minut. Dziś takie inicjatywy jak Aviation Hub Pomerania przyczyniają się do tego aby na kolejnych kartach pasjonującej historii lotnictwa znalazło się pomorskie wraz ze światową technologią i innowacyjnymi rozwiązaniami dla awiacji.

Zrównoważony rozwój i innowacje w branży lotniczej będą wątkiem przewodnim konferencji Aviation Hub Pomerania Conference, która odbędzie się w dniach 23-24 listopada 2021 r.

Zapraszamy na konferencję https://aviationhubpomerania.com/ahp-conference-2021/

drukuj (Software dla lotnictwa: specjalność Pomorza)