Amerykańska spółka uruchamia centrum biznesowe w Strefie

Pierwsze centrum usług biznesowych w Pomorskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej. Decyzję o wsparciu inwestycji otrzymała amerykańska firma JUUL Labs, która w gdańskiej Alchemii otwiera regionalne  centrum finansowo-księgowe na Europę, Bliski Wschód i Afrykę.

Amerykański inwestor zamierza w Gdańsku zatrudnić jeszcze w 2019 roku ponad 50 osób i zainwestować prawie 15 mln zł. Oficjalne otwarcie zaplanowano na wrzesień, a rekrutacja pracowników już ruszyła. To będzie pierwsze takie centrum JUUL Labs poza Stanami Zjednoczonymi. Początkowo będzie zajmować się głównie obszarem finansowo-księgowym podmiotów wchodzących w skład firmy w krajach regionu EMEA (Europa, Bliski Wschód oraz Afryka).

- Centrum biznesowe w Gdańsku będzie wspierać naszą działalność na wszystkich rynkach w regionie EMEA. We wstępnej fazie jego działalności zatrudnimy 50 osób, zaś inwestować będziemy do 12 milionów złotych rocznie. Wybraliśmy Polskę i Gdańsk między innymi ze względu na potencjał i wysokie kwalifikacje polskich pracowników. Dodatkowo Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna oraz Gdańsk oferują świetne warunki i gościnność  - mówi dyrektor ds. komunikacji w JUUL Labs EMEA Camilla Dormer.

- Dzięki sprawnie działającemu systemowi obsługi inwestora, koordynowanemu przez Invest in Pomerania, firma JUUL Labs mogła liczyć na odpowiednie wsparcie w procesie wyboru lokalizacji. Wiemy, że inwestorzy lokują się w miejscach, gdzie znajdują  przyjazne otoczenie i dobre warunki do rozwoju. Invest in Pomerania przekonała kolejną firmę, że takim miejscem jest właśnie województwo pomorskie, a współpraca przy tym projekcie z Pomorską Strefą Ekonomiczną, która uzupełniła ofertę regionu zachętami strefowymi, przypieczętowała ten sukces – mówi Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.

JUUL Labs to start-up z Doliny Krzemowej, który w ostatnich latach zdominował rynek elektronicznych inhalatorów nikotyny w USA i obecnie rozszerza swoją działalność o kolejne kraje. Firma zatrudnia ponad 1500 osób. W Europie jest już obecna we Francji, Niemczech, Rosji, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii, Włoszech i w Hiszpanii. Misją firmy JUUL Labs jest poprawa jakości życia dorosłych palaczy poprzez eliminację papierosów.

Decyzję o wsparciu, którą otrzymał polski oddział spółki - JUUL Labs Services Poland sp. z o.o., odebrał Roman Kratochvíl, dyrektor finansowy na Europę Środkowo-Wschodnią i Rosję.

- To pierwsza decyzja w Pomorskiej Strefie dla firmy z sektora nowoczesnych usług dla biznesu. Ustawa o wspieraniu nowych inwestycji przyciąga nowych inwestorów, zarówno krajowych, jak i zagranicznych. Korzystają  z niej zarówno międzynarodowe koncerny, które lokują u nas swoje biznesy i tworzą nowe miejsca pracy, jak i rodzime małe i średnie firmy, które dzięki nowym zasadom mogą się dynamicznie rozwijać i podnosić swoją konkurencyjność - podkreśla Przemysław Sztandera, prezes Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

Od początku funkcjonowania nowej ustawy o wspieraniu inwestycji, czyli od września ubiegłego roku, PSSE wydała decyzję o wsparciu inwestycji 15 przedsiębiorstwom, z czego połowa to firmy średnie, małe i mikro.  Łącznie zadeklarowały nakłady inwestycyjne na poziomie 519 mln zł i utworzenie prawie 200 nowych miejsc pracy.

• data: 2019-05-07