Aktualności BASCIL

Partnerzy projektu BASCIL „rozsmakowali się” w pomorskich atrakcjach turystyki kulinarnej

W dniach 3-5 czerwca 2025 r. na Pomorzu odbyło się międzynarodowe spotkanie partnerów projektu BASCIL. Wydarzenie, współorganizowane przez Agencję Rozwoju Pomorza S.A. i Pomorską Regionalną Organizację Turystyczną było ostatnim takim spotkaniem w projekcie, którego realizacja zakończy się 31 grudnia 2025 r.

Przez trzy dni partnerzy z 8 krajów mieli okazję wymieniać się wiedzą i doświadczeniami związanymi z wdrażaniem nowych usług turystyki kulinarnej w swoich regionach. W programie znalazły się prezentacje narzędzi marketingowych wspierających rozwój nowych ofert i ścieżek kulinarnych, a także przykłady dobrych praktyk w zakresie budowania turystyki kulinarnej opartej na lokalnej tożsamości i dziedzictwie.

Spotkanie było również doskonałą okazją do zaprezentowania partnerom realnych rezultatów projektu, w tym pomorskich usług turystyki kulinarnej powstałych i rozwijanych w ramach BASCIL-a, tworzących spójną ofertę pod marką „Pomorska Ścieżka Smaków”. W programie znalazły się m.in.:

  • wizyta w pasiece Miodolandia na Żuławach, gdzie goście wysłuchali pasjonujących opowieści o życiu pszczół i znaczeniu pszczelarstwa dla lokalnej kultury;
  • spotkanie z producentem cydru Cydr Tabun, połączone z degustacją i rozmową o fermentacji jako tradycji i rzemiośle;
  • prezentacja lokalnych smaków w Smakach Kaszub z wykorzystaniem produktów wytwarzanych przez beneficjentów projektu;
  • spacer po mokradłach z Agroturystyką Gościna, którego motywem przewodnim była kaszubska żurawina – jej prozdrowotne właściwości i bazujące na niej tradycyjne produkty kulinarne;
  • gotowanie na ogniu potraw na bazie dzikich roślin– przykład autentycznego doświadczenia kulinarnego oferowanego przez Chwastowe Pole, które łączy przyrodę, edukację i kuchnię.

Oprócz wizyt studyjnych odbyły się także sesje robocze poświęcone realizowanym pilotażom, przygotowaniom do konferencji podsumowującej projekt w Szwecji oraz opracowaniu wspólnego manuala dla podmiotów turystycznych, zawierającego wytyczne dotyczące planowania działań marketingowych i promocyjnych dla regionalnych produktów turystyki kulinarnej.

Był to czas pełen inspiracji, owocnej współpracy i cennych rozmów o przyszłości turystyki kulinarnej. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za zaangażowanie, otwartość na wymianę doświadczeń i kolejne wspólne, wartościowe chwile spędzone w ramach projektu BASCIL.

Projekt „BASCIL - Innovative Solutions for the Rural Food Production Sector to Diversify into Sustainable Culinary Tourism Services” jest realizowany w ramach programu Interreg Baltic Sea Region i ma na celu rozwój turystyki kulinarnej jako narzędzia wspierającego lokalne społeczności, dziedzictwo kulturowe oraz zrównoważony rozwój regionów nadbałtyckich.

Metryka

  • Data2025-06-09
  • IMG_0847
  • P_20250604_165301
  • P_20250603_163550
  • P_20250604_100304
  • P_20250604_142232
  • P_20250604_165102
  • P_20250604_165211
  • P_20250605_094708