Agencja Rozwoju Pomorza S.A.

Banery

Invest in Pomerania
Wyraź swoje zdanie o pracy ARP S.A. - wypełnij ankietę

Newsletter

Kalendarium

«kwiecień 2019»
P W Ś C P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Brak wydarzeń w wybranym okresie
Wszystkie wydarzenia

Banery

282653 wejść
2019.04.25 16:14

Data

26.04.2019

Galeria

  • Forum Przedsiębiorstw, 29 maja 2019

Baner

Pierwsza kara za naruszenie RODO. Obowiązek informacyjny w praktyce a kontrola Prezesa UODO - szkolenie, 26 kwietnia br.

Pierwsza kara finansowa – niemal milion złotych nałożona przez Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych decyzją z dn. 15 marca 2019 r. za naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych stała się faktem.


Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych nie wyklucza kolejnych kar finansowych. Pierwszym ukaranym podmiotem jest spółka będąca dostawcą informacji gospodarczych i biznesowych pozyskująca dane z CEIDG oraz KRS, która nie dopełniła obowiązku informacyjnego wobec osób prowadzących jednoosobową działalność gospodarczą. Kara wyniosła dokładnie 943 tys. zł. Decyzja ta budzi wiele kontrowersji, spowodowała lawinę komentarzy i ocen, w tym pytań oraz dyskusji, czy wymierzona kara jest słuszna.


Mając powyższe na uwadze, zapraszamy na 4-godzinne szkolenie pt. "Pierwsza kara za naruszenie RODO. Obowiązek informacyjny w praktyce a kontrola Prezesa UODO".


Adresaci szkolenia:

Szkolenie dedykowane jest pracownikom kadry zarządzającej, pracownikom działów kadr i płac (HR), inspektorom ochrony danych oraz pozostałym osobom odpowiedzialnym za ochronę danych osobowych w organizacji.

Zakres tematyczny:

1) Obowiązek informacyjny – jak go prawidłowo zrealizować, aby uniknąć kary finansowej;
2) Elementy klauzuli informacyjnej;
3) Zasada rozliczalności w świetle RODO;
4) Kontrola przestrzegania przepisów o ochronie danych procedura kontrolna PUODO;
5) Kompetencje i status prawny nowego organu nadzorczego – PUODO;
6) Administracyjne kary pieniężne i katalog środków (uprawnień) naprawczych przewidzianych w RODO;
7) Kryteria, jakimi kieruje się PUODO przy wymierzaniu wysokości kary;
8) Decyzja PUODO nakładająca pierwszą karę pieniężną, w tym czy wymierzona kara finansowa jest zasadna i ostateczna;
9) Błędy wdrożeniowe RODO najczęściej popełniane przez organizacje.
Każdy uczestnik otrzyma Certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu oraz materiały dydaktyczne.

Termin i miejsce:
26.04.2019 r. (10.00–14.00)
Agencja Rozwoju Pomorza S.A.
Olivia Business Centre – Olivia Six, 12 piętro
al. Grunwaldzka 472 D, 80-309 Gdańsk

Koszt udziału w szkoleniu:
345 zł netto (+23% VAT) / 424,35 zł brutto 

Cena obejmuje: materiały dydaktyczne, imienny certyfikat, bufet kawowy.
Dla płacących za szkolenie co najmniej w 70% ze środków publicznych cena zwolniona z VAT.


>>>>ZGŁASZAM SIĘ NA SZKOLENIE


PROWADZĄCA:   
MEC. AGNIESZKA BYTOF - RADCA PRAWNY - Absolwentka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu na kierunku Prawo. Odbyła aplikację radcowską i po złożeniu egzaminu radcowskiego uzyskała wpis na listę radców prawnych prowadzoną przez Okręgowa Izbę Radców Prawnych w Gdańsku pod nr wpisu GD/GD/2641. Założyciel Kancelarii Radcy Prawnego Agnieszka Bytof z siedzibą w Gdańsku będącej członkiem Regionalnej Izby Gospodarczej Pomorza. Członek Okręgowej Izby Radców Prawnych w Gdańsku. Ekspert Zespołu Ekspertów Centrum Prasowego Okręgowej Izby Radców Prawnych w Gdańsku w dziedzinie szeroko pojętego prawa gospodarczego, prawa pracy i ochrony danych osobowych, a także alternatywnych metod rozwiązywania konfliktów i sporów (Alternative Dispute Resolution – ADR) tj. mediacji i arbitrażu. Mediator stały Krajowego Stowarzyszenia Mediatorów w sprawach cywilnych, gospodarczych i z zakresu prawa pracy. Mediator Pomorskiego Centrum Arbitrażu i Mediacji prowadzonego przez Regionalną Izbę Gospodarczą Pomorza we współpracy z Pracodawcami Pomorza w sprawach gospodarczych. Posiada wieloletnie, bogate doświadczenie zawodowe w obsłudze prawnej polskich i zagranicznych podmiotów gospodarczych, grup kapitałowych oraz w reprezentacji Klientów przed sądami powszechnymi, administracyjnymi i organami administracji publicznej. Przeprowadza audyty prawne przedsiębiorstw oraz tworzy i wdraża procedury w zakresie prawa pracy i ochrony danych osobowych (RODO). Wykładowca uczelni wyższych. Prelegent dedykowanych seminariów prawnych dla biznesu. Autor publikacji eksperckich z zakresu prawa pracy i ochrony danych osobowych.


KONTAKT:
Karolina Kwiatkowska tel.: (58) 32 33 113, e-mail: karolina.kwiatkowska@arp.gda.pl
Anna Goliszewska tel.: (58) 32 33 253, e-mail: anna.goliszewska@arp.gda.pl 

<<wstecz

Wspierane

wspieranePublikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej
w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego