Banery

Wyraź swoje zdanie o pracy ARP S.A. - wypełnij ankietę

«sierpień 2017»
P W Ś C P S N
Brak wydarzeń w wybranym okresie
Wszystkie wydarzenia

Banery

2610 wejść
2017.08.22 10:27

Data

22.08.2017

Zmiana wielkości czcionki

Baner

Potencjał Pomorskiego doceniany również za oceanem

28 czerwca 2017 r. w New York Athletic Club odbyła się konferencja „USA-Europe Shared Services & ITO Summit and Awards”, w której uczestniczyli przedstawiciele Invest in Pomerania. Efektem udziału delegacji Pomorza w wydarzeniu jest nawiązanie kolejnych kontaktów biznesowych, a przede wszystkim przedstawienie naszego regionu, jako atrakcyjnej lokalizacji dla każdej inwestycji.

Ricoh otwiera centrum usług biznesowych w Gdańsku

Ricoh otwiera nowe centrum usług biznesowych w Gdańsku i rozpoczyna proces rekrutacji pracowników. Centrum będzie realizowało zadania dla wszystkich oddziałów firmy w rejonie EMEA (Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki).

Norweski inwestor z branży przetwórstwa rybnego otwiera centrum wsparcia biznesowego w Gdańsku

2017.06.20
Marine Harvest ASA, największy na świecie producent łososia atlantyckiego i wiodący dostawca produktów z ryb i owoców morza, otwiera w Gdańsku centrum wsparcia biznesowego. Norweski inwestor planuje zatrudnić 100 osób.

Swarovski otworzył globalne centrum usług w Gdańsku

Swarovski otworzył globalne centrum usług w Gdańsku. Od 1895 roku firma jest czołowym producentem szlifowanego kryształu na świecie. Wyroby tej marki nadają blasku całej gamie produktów: od biżuterii, dodatków odzieżowych i zegarków, po kreacje haute couture czy nowoczesne artykuły oświetleniowe. Swarovski otworzył właśnie nową siedzibę w Gdańsku. To tu w ciągu najbliższych kilku lat powstanie globalne centrum usług Swarovskiego.

Kilkaset nowych miejsc pracy na Pomorzu dzięki rozwojowi branży elektronicznej

W ostatnich latach Polska i Pomorze stały się ważnym producentem elektroniki w Europie. W samym województwie pomorskim w sektorze elektronicznym obecnie zatrudnienie znajduje 17 000 osób, a jak zapowiada Anna Rajzer, Project Manager z Invest in Pomerania, liczba ta niedługo wzrośnie do blisko 20 000.

Kolejne 200 osób znajdzie zatrudnienie w LACROIX Electronics w Kwidzynie

Kolejne 200 osób znajdzie zatrudnienie w LACROIX Electronics w Kwidzynie.

Pomorskie Firmy na Targach Hannover Messe 2017

Rozpoczęły się największe na świecie Międzynarodowe Targi Technologii, Innowacji  i Automatyki w  Przemyśle - Hannover Messe  2017. Jedenaście pomorskich firm zaprezentuje swoją ofertę na stoisku Województwa Pomorskiego zorganizowanego w ramach Stoiska  Narodowego Polski.

Ponad 78 mln złotych dofinansowania na badania i rozwój na Pomorzu - wybrano projekty złożone w konkursie w Poddziałaniu 1.1.1 RPO WP

Pomorskie firmy i jednostki naukowe otrzymały dotacje unijne na realizację projektów o charakterze badawczo - rozwojowym w ramach POddziałania 1.1.1 "Eskpansja przez innowacje - wsparcie dotacyjne". Dofinansowanie w wysokości ponad 78 mln złotych otrzymało 30 projektów o łącznej wartości prawie 130 mln złotych.

Spektakularny sukces Trójmiasta na Gali CEE Awards 2017

2017.02.03
Tytuł najbardziej dynamicznie rozwijającego się miasta dla Aglomeracji Trójmiejskiej a dla Gdańska główną nagrodę za inicjatywę roku w sektorze publicznym przyznało międzynarodowe jury CEE Shared Services and Outsourcing Awards 2017. Uhonorowano również trójmiejskie firmy z sektora Business Services. Łącznie pięć nagród odebrała reprezentacja  Województwa Pomorskiego podczas uroczystej Gali, 2 lutego 2017 roku w Warszawie.

Swarovski otwiera globalne centrum usług w Gdańsku

2017.02.02
Swarovski – od 1895 roku czołowy producent szlifowanego kryształu na świecie, którego wyroby nie tylko dodają blasku i prestiżu biżuterii, zegarkom oraz akcesoriom odzieżowym, ale także błyszczą na pokazach haute couture i jako elementy nowoczesnych artykułów oświetleniowych – otwiera w tym roku nową siedzibę w Gdańsku. To tu w ciągu najbliższych kilku lat, w zgodzie z wartościami firmy, powstanie globalne centrum usług Swarovskiego.

Pomorski Broker Eksportowy oraz Invest in Pomerania 2020 - uroczyste podpisanie umów o dofinansowanie projektów

Dla nowych inwestorów oraz pomorskich eksporterów

Agencja Rozwoju Pomorza S.A. podpisała z Marszałkiem Mieczysławem Strukiem i Wiesławem Byczkowskim
umowy na realizację dwóch projektów pn. „Pomorski Broker Eksportowy. Kompleksowy system wspierania eksportu w województwie pomorskim” oraz „Invest in Pomerania 2020” o łącznej wartości 280 milionów złotych. Wartość unijnego wsparcia ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Pomorskiego wyniesie 177 milionów złotych.

W Strategii Rozwoju Województwa Pomorskiego 2020 zostały zdefiniowane zobowiązania samorządu województwa pomorskiego, wśród których znajdują się m.in. te związane z ze wzrostem efektywności pomorskich przedsiębiorstw.
- Dzięki tym projektom będzie możliwa rozbudowa i zapewnienie ciągłego działania sprawnego systemu obsługi i pozyskania inwestycji, a także stworzenie i funkcjonowanie kompleksowego systemu wsparcia ekspansji międzynarodowej pomorskich przedsiębiorstw – mówi Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego. – Naszym celem jest awans Pomorskiego do pierwszej szóstki regionów o największej liczbie bezpośrednich inwestycji zagranicznych oraz przyciągnięcie inwestycji o łącznej deklarowanej liczbie miejsc pracy w wysokości 5000 etatów.

Pierwszy projekt pn. „Pomorski Broker Eksportowy. Kompleksowy system wspierania eksportu w województwie pomorskim” o wartości 84,07 mln zł otrzyma unijne wsparcie w wysokości 64,07 mln zł i będzie realizowany do czerwca 2023 r. Przedmiotem projektu jest zorganizowanie i prowadzenie systemu wsparcia eksportu pomorskich małych i średnich przedsiębiorstw. Przewiduje się, że do 2023 roku uda się zwiększyć pozycję proeksportową 600 pomorskich firm, a także zwiększyć potencjał eksportowy 1200 przedsiębiorstw z Pomorza.

- Pomorski Broker Eksportowy ułatwi firmom z sektora MSP rozwój działalności na rynkach międzynarodowych. To pierwszy regionalny kompleksowy system wspierający działalność  pomorskich przedsiębiorców za granicą. Kierowany jest zarówno do firm, które jeszcze nie podejmowały działań eksportowych a mają potencjał, jak również do  prowadzących działalność na rynkach zagranicznych. Koncepcja systemu opiera się na 3 filarach, czyli działaniach przygotowujących do podejmowania działalności eksportowej, działaniach wzmacniających eksport i  promujących  potencjał gospodarczy regionu na wybranych rynkach oraz na konkursach grantowych. Utworzona w ramach projektu sieć brokerów lokalnych będzie odpowiedzialna za identyfikację pomorskich firm zainteresowanych eksportem oraz analizę ich potencjału eksportowego. Wśród konkretnych korzyści mogę wymienić m.in pozyskanie wiedzy dot. kwestii prawnych, celnych, podatkowych, marketingowych czy informacji o potencjalnych kooperantach zagranicznych. Przedsiębiorcy będą mogli otrzymać dotację na udział w targach, misjach gospodarczych i innych wydarzeniach o charakterze biznesowym, skorzystać z pośrednictwa na rynkach zagranicznych, nawiązać współpracę z zagranicznymi kontrahentami i innymi firmami z regionu - mówi Łukasz Żelewski, Prezes Zarządu Agencji Rozwoju Pomorza S.A.

Drugi projekt pn. „Invest in Pomerania”, realizowany do czerwca 2023 roku, o wartości 195,18 mln zł otrzyma wsparcie w wysokości 113,28 mln zł.  Celem projektu jest poprawa jakości ofert inwestycyjnej regionu, co wpłynie korzystnie na rynek pracy i wzrost powiązań gospodarczych między firmami, w tym z sektora MŚP). Ważny przy tym jest rozwój systemu obsługi inwestorów poprzez wdrożenie narzędzi wsparcia inwestycji m.in. uruchomienie funduszu dysponującego środkami na rzecz przygotowania terenów inwestycyjnych, promocję inwestycyjną regionu oraz obsługę procesów inwestycyjnych.

- Udało nam się zbudować dobrze działający system przyciągania i obsługi inwestorów, który cieszy się szerokim uznaniem. Wyciągnęliśmy także szereg wniosków co do kwestii które wymagają stworzenia innego rodzaju narzędzi i chcielibyśmy uzupełnić ofertę inwestycyjną regionu o kolejne, niezbędne elementy, takie jak: uzbrojenie terenów inwestycyjnych i wdrożenie systemu zachęt. System ten, poprzez skupienie w jednym przedsięwzięciu tak szerokiego spektrum narzędzi, będzie unikatowy na skalę Polski - mówi Łukasz Żelewski – Prezes Zarządu Agencji Rozwoju Pomorza.

Szczegółowe informacje o projektach:

Pomorski Broker Eksportowy
Katarzyna Matuszak